Zo doe je dat: kunststof bewerken door te frezen

Kunststof frezen

Er zijn veel verschillende manieren waarop je kunststof bewerkt. Ben je op zoek naar een manier om kunststof onderdelen van hoge kwaliteit te produceren? Dan hoef je niet verder te kijken dan kunststofbewerking door frezen. Dit proces is de laatste jaren steeds populairder geworden door zijn betaalbaarheid, precisie en gebruiksgemak. Ben je benieuwd naar wat kunststof frezen precies is en hoe je het doet? In dit artikel bekijken we wat kunststofbewerking door frezen precies is en hoe het werkt.

Wat is kunststofbewerking door frezen?

Kunststof frezen is een subtractief productieproces waarbij materiaal van een werkstuk wordt weggesneden met behulp van roterende frezen. Het wordt gebruikt op verschillende materialen zoals metaal, hout en kunststoffen. Bij kunststoffen wordt het materiaal op het machinebed vastgehouden terwijl het snijgereedschap langs twee assen (X en Y) beweegt om nauwkeurige vormen en ontwerpen te maken. Behalve precies is deze methode ook zeer herhaalbaar en flexibel, waardoor ze ideaal is om met minimale inspanning consistente partijen onderdelen te maken.

Voordelen van kunststofbewerking door frezen

Frezen is een manier van verspanen. De voordelen van kunststofbewerking door frezen zijn talrijk. Ten eerste is het proces zeer nauwkeurig; dit betekent dat de sneden elke keer dat ze gemaakt worden perfect nauwkeurig zijn. Bovendien kan al het tijdens het proces weggesneden materiaal worden hergebruikt of gerecycled, zodat er weinig afval ontstaat. Dit is een milieuvriendelijke optie in vergelijking met andere soorten productieprocessen. En omdat er tijdens het proces geen gereedschap hoeft te worden verwisseld, zijn de insteltijden ongelooflijk kort, zodat de productiecycli sneller verlopen en de totale doorloopsnelheid hoger is.

https://unsplash.com/photos/CKlMpMn28CA

Kosten van kunststofbewerking door frezen

Omdat freesmachines relatief dure apparaten zijn (afhankelijk van hun grootte), brengt het opzetten van dit type productielijn enige aanloopkosten met zich mee. Echter, in vergelijking met andere soorten productieprocessen zoals spuitgieten of gieten, die beide aanzienlijke hoeveelheden materiaalafval vereisen, lopen de kostenbesparingen in verband met kunststofbewerking door frezen na verloop van tijd gemakkelijk op. Bovendien merk je dat je productieopbrengst constant hoog blijft omdat het proces zo nauwkeurig en herhaalbaar is, zelfs na lange perioden van gebruik. Dit helpt om de aanvankelijke kosten te compenseren die gepaard gaan met het opzetten van een winkel.

                                                                                                                                                                           
Kunststofbewerking door middel van frezen biedt vele voordelen boven traditionele productieprocessen. Ze zijn de moeite waard in vergelijking met andere alternatieven die tegenwoordig beschikbaar zijn. Hierdoor is dit type fabricage een uitstekende keuze voor bedrijven die snelle doorlooptijden in combinatie met uiterst nauwkeurige kwaliteitsresultaten zoeken.