Wat is een goed aanvullend pensioen?
Tegenwoordig sparen heel wat Nederlanders voor een eigen aanvullend pensioen bovenop het bedrijfspensioen. Vreemd? Helemaal niet. Er zijn namelijk talloze veranderende pensioenregels die hier invloed op hebben. 50% van de Nederlanders bouwt zelfs geen pensioen op. Nog meer redenen om te kiezen voor een aanvullend pensioen.
Hoe lang moet ik aanvullend pensioen opbouwen?
De stelregel is dat je minimaal 40 jaar voor de AOW-leeftijd begint met het opbouwen van pensioen. Dit geeft u meer dan genoeg tijd om in kleine stappen een goed gevulde spaarpot op te bouwen. Hier doet dan ook het rendement zijn werk. Verder stellen we over het algemeen dan 20% van uw maandelijkse inkomen naar uw pensioen moet gaan. Dit staat gelijk aan één dag in de week werken voor uw aanvullend pensioen.
Hoe kan ik mijn pensioen aanvullen?
- Ga aan de slag met een pensioenproduct
Als u echt goed aan de slag wilt met de opbouw van uw pensioen, overweeg dan een lijfrenteverzekering, bankspaarrekening of beleggingsrekening. Dit geeft u de mogelijkheid om maandelijks of jaarlijks geld te storten in dit product. Hierbij is uw inleg aftrekbaar als u kunt aantonen dat u een pensioentekort hebt. Een deel van uw inleg krijgt u dan ook terug bij de aangifte van uw inkomstenbelasting. - Zelf sparen en beleggen
Vanzelfsprekend kunt u ook zelf aan de slag met sparen en beleggen voor uw aanvullend pensioen. Dit geeft u altijd toegang tot uw geld. Houd er wel rekening mee dat uw spaargeld en beleggingen in box 3 van de belastingen vallen. De drempel hierbij voor alleenstaanden is €30.360 (bedrag 2020) en voor partners € 60.720 (bedrag 2020). - De overwaarde van uw huis verzilveren
Is uw huis momenteel meer waard dan uw hypotheekschuld? En bent u aan het overwegen om uw huis te verkopen? Dan kunt u erover nadenken om een deel van de overwaarde te gebruiken om uw pensioeninkomen aan te vullen.
Hoe wordt aanvullend pensioen belast?
Zodra u aan de slag gaat met het opbouwen van een aanvullend pensioen, betaalt u premie. Hierover betaalt u geen belasting wat inhoudt dat uw pensioen een bruto bedrag is. De uitkeringsfase volgt na de opbouwfase van uw lijfrenteverzekering. U koopt een lijfrente en krijgt daarna een reguliere uitkering. De wettelijk vereiste aftrek moet aan de Belastingdienst worden betaald om in mindering te worden gebracht op uw totale inkomen.