Wat is een consumptief krediet en waarvoor gebruik je het?

consumptief krediet

Er zijn eindeloos veel soorten leningen en kredieten. Allemaal zijn ze bedoeld om geld uit te geven dat je nog niet hebt. Er zijn zowel zakelijke als particuliere leningen en kredieten. Het consumptief krediet is een van de meest gehoorde termen. Maar wat is een consumptief krediet eigenlijk? En welke soorten kunnen we onderscheiden? Dat lees je hier.

consumptief krediet

De definitie van een consumptief krediet

Een consumptief krediet is een lening voor een persoonlijke aankoop, en dan met name van goederen die een beperkte houdbaarheid hebben. Daarbij kun je denken aan een auto maar ook een nieuwe wasmachine of een vakantie. Er zijn verschillende soorten consumptieve leningen:

  • de persoonlijke lening
  • rood staan op je betaalrekening
  • een doorlopend krediet
  • koop op afbetaling
  • huurkoop
consumptief krediet

Roodstand op de rekening

Nog altijd zijn er veel mensen die niet helemaal snappen wat roodstand op de rekening betekent. In principe is dit gewoon een lening. Door rood te staan kun je namelijk geld uitgeven dat je eigenlijk niet hebt. Het is dus van de bank, dat geld. Daarom is het een lening. Het wordt ook gemeld bij BKR. Roodstand is prima, maar je betaalt erg veel rente.

Gevaar van koop op afbetaling

Als je met spoed een nieuwe wasmachine nodig hebt dan kun je soms niet wachten tot je alles hebt gespaard. Zeker als je een groot gezin hebt dan kun je bijna niet meer zonder wasmachine. Als je dat geld niet hebt dan kun je gaan voor kopen op afbetaling maar let op dat je hier erg veel rente over betaalt. Het is moeilijk van zo’n schuld af te komen.