Waar gebouwd wordt, verdwijnt natuur

In Nederland wordt er veel gebouwd, van huizen tot snelwegen, maar gelukkig ook veel aandacht besteed aan faunavoorzieningen. En dit is maar goed ook. Stel je namelijk eens voor dat er een snelweg wordt aangelegd en wat hiervoor allemaal moet wijken. Er zullen woningen gesloopt moeten worden. Mogelijk een deel van een bos wat gekapt moet worden doordat dit nou eenmaal de snelste weg is. Maar ook andere stukken natuur zullen verdwijnen. Alles voor het asfalt en een indrukwekkend stukje infrastructuur waarmee ons land verrijkt gaat worden.

De inbreuk op de dierenwereld

Alles heeft twee kanten en hoewel er vast een hoop voordelen aan een nieuwe snelweg zijn, liggen de nadelen automatisch op de hoek. Door inbreuk te maken in de natuur, zullen dieren hier onder lijden. Hoe zij voor de snelweg met het grootste gemak hun doel konden bereiken, ontstaat een ingrijpende verandering. Mogelijk zullen zij worden beperkt in hun voedsel, doordat ze er niet meer kunnen komen, of doordat het verdwenen is. De voedingstoffen in een bos zijn er gewoon niet meer, omdat het bos gekapt is.

Faunavoorzieningen bieden een gouden oplossing

Faunavoorzieningen zijn voorzieningen ter ondersteuning van dit soort vraagstukken. Deze zijn bedacht om dieren zo min mogelijk te hinderen bij grote en ingrijpende veranderingen zoals bij het uitbreiden van de infrastructuur. Om een verbinding van de natuur op nieuw te leggen worden er in Nederland ecoducten gebouwd of faunatunnels aangelegd. Onder water wordt er een ecoduiker gemaakt. Een tunnel waardoor vissen kunnen, maar ook andere dieren, doordat er een niveau ingebouwd wordt. Hier kunnen dieren overheen, die niet van natte poten houden.