Transport & logistiek mogelijkheden

Koelketens zijn essentieel voor de distributie van bederfelijke waren. Ze streven ernaar de levensduur van producten te verlengen met behoud van hun eigenschappen; vooral als het gaat om voedsel en vaccins, die minder effectief worden en kunnen worden beïnvloed door temperatuurschommelingen wanneer koude ketens kapot gaan.

Koude kettingen voor vaccins

We moeten vaccins binnen de transport & logistiek onder bepaalde voorwaarden houden om hun eigenschappen te behouden. De meeste moeten worden bewaard bij temperaturen variërend van 2°C tot 8°C vanaf het moment dat ze worden vervaardigd tot het moment dat ze bij patiënten worden gebruikt. We moeten de koelsystemen voor opslag opzetten in overeenstemming met het type en de hoeveelheid vaccins die we moeten opslaan, de tijd die ze op dezelfde locatie moeten doorbrengen en de locaties waar ze moeten worden afgeleverd. Wij definiëren drie distributieniveaus:

Regionaal, centraal of nationaal distributiecentrum: landelijke activiteiten; ze moeten beschikken over apparatuur met voldoende capaciteit om de temperatuur gedurende lange perioden (zes tot achttien maanden) vast te houden.

Regionale of districtsmagazijnen: ze beslaan territoria zoals staten, provincies of provincies. De uitrusting hangt af van de populatie die ze bedienen en het aantal vaccins dat gedurende een beperkte periode (drie tot zes maanden) moet worden bewaard.

Lokale magazijnen: ze omvatten vaccinatieplaatsen, gezondheidscentra, ambulances, lokale ziekenhuizen en klinieken. Ze bewaren vaccins voor korte periodes (één tot drie maanden). De relevantie van koude ketens bij vaccinatie-inspanningen ligt in het waarborgen van continuïteit, aangezien elke storing in de bedrijfsvoering de kwaliteit van biologische producten ernstig in gevaar kan brengen. Daarom zijn speciale materialen en apparatuur nodig om een ​​goede werking in de hele toeleveringsketen te garanderen.

We moeten weten hoeveel vaccins we moeten opslaan om de grootte van de koelapparatuur te bepalen. Er zijn twee soorten:

Eén dosis: ze worden geleverd in een zelfvernietigend, voorgevuld apparaat dat meer veiligheid biedt aangezien het vaccin en de injectiespuit zijn geïntegreerd. Het gebruik van vaccins met één dosis vereenvoudigt het transport van koude en vermindert het afval met 5%, maar verhoogt het aantal apparatuur dat nodig is om de temperatuur te bewaken en vergroot de behoefte aan opslagruimte.

Meerdere doses: ze worden geleverd in glazen injectieflacons in verschillende maten en bevatten twee, vijf, tien of zelfs twintig doses. Deze zijn handiger voor goedkope vaccins op plaatsen met beperkte koelruimte.

Behoud van de vaccins

Elk biologisch product verliest zijn effectiviteit naarmate de tijd verstrijkt totdat het de vervaldatum bereikt, die wordt berekend in de veronderstelling dat het bij het juiste temperatuurbereik wordt bewaard. We moeten de opslag- en transporttemperaturen bijhouden waarin biologische producten zijn verwerkt, zodat we hun toestand goed kunnen beheersen binnen de transport & logistiek. Om dit te doen, moeten we het volgende in overweging nemen:

Thermische stabiliteit

De meest thermolabiele vaccins, die het slechter doen bij hoge temperaturen, moeten in de koudste gebieden worden geplaatst. Vaccins die stabiel zijn bij temperatuurveranderingen, moeten in de minder koude gebieden worden bewaard. Ze mogen nooit in koelkastdeuren worden geplaatst.