Tip: verander je notie van succesvol ondernemen volledig

Een van de dingen die mij de ondernemer van vandaag heeft gemaakt, hetgeen mij voor een groot deel heeft gevormd, is het volgen van de cursus Succesvol ondernemen. Deze seminar volgde ik bij Nanette van Wezel, die het bedrijf Wezenlijk Veranderen bestiert. Zij heeft een filosofie hoog in het vaandel, een specifieke filosofie waarbij alles begint en eindigt bij de ondernemer zelf. Hoe groot je bedrijf ook is, de eigenaar en dagelijks leider hiervan is de drijvende motor, degene die het bedrijf de gewenste richting in stuurt. Is die richting even niet meer helemaal duidelijk, misschien omdat je als baas zelf even de weg kwijt bent, dan kan dit gevolgen op de korte en op de lange termijn hebben voor je onderneming.

Bepaal je eigen koers

Ik spreek uit eigen ervaring, zoveel moge duidelijk zijn. In de eerste jaren van het runnen van mijn bedrijf had ik moeite met het bepalen van die koers, liet ik me veel meeslepen met alle onrust die op de werkvloer plaatsvond – iets wat natuurlijk weer een reactie was op mijn eigen gedrag. Ik heb geleerd dat het allemaal begint bij mij en als ik mijn zaken tot een goed einde wil brengen, dan moet ik zelf de koers uitzetten. Mijn eigen ontplooiing is hierbij uitgangspunt, de vraag wat mijn eigen hart sneller doet kloppen is de leidraad. Ik geef mijn werknemers ook altijd het advies uit te gaan van hun eigen talenten en ik laat altijd ruimte over voor hen deze te ontwikkelen of op eigen initiatief te signaleren waar nog het een en ander kan gebeuren om het bedrijf een bepaalde richting in te laten gaan. Door de gesprekken die ik met Van Wezel en met andere ondernemers heb gehad is mijn notie van succesvol ondernemen daadwerkelijk veranderd.

Tip: bezoek Wezenlijk Ondernemen op 23 januari van het nieuwe jaar op de inspiratiedag voor topondernemers!