locker 6

Je ziet ze overal: op scholen, in kleedkamers, op treinstations… Het gaat natuurlijk om lockers. Lockers zijn erg handig als het om het tijdelijk opbergen van persoonlijke items gaat, daarom zie je ze ook zo zeer op die plaatsen waar mensen misschien net even hun spullen nergens anders kwijt kunnen. Een locker biedt vaak voldoende ruimte om meerdere tassen en jassen op te bergen, en soms zelfs een vouwfiets! Meestal zijn ze voorzien van een cijferslot of sleuteltje, dat je dan zelf moet bijhouden. Tegenwoordig heb je ook elektronische smart lockers, die passen slimme software toe om het gebruik nog handiger te maken.

Traditionele lockers

Een traditionele locker kennen we vaak als een hoge, metalen kast in de gangen van de middelbare school of campus.  In kleedkamers zijn ze meestal voorzien van luchtgaten, zodat je kleren niet beginnen stinken. Vaak wordt een traditionele locker afgesloten met een klein sleuteltje, dat je zelf moet bijhouden en dat – hoewel het soms voorzien is van een polsbandje – snel kwijt raakt in je tas, niet zo handig… Bovendien heb je op sommige plekken soms zo veel lockers dat het wel erg lang kan duren voor je de jouwe teruggevonden hebt. Dat zijn allerlei problemen waarop smart lockers vandaag antwoorden proberen bieden.

Smart lockers

Een smart locker is een elektronische variant van de traditionele locker, je vindt deze eerder in kantoren of op de werkvloer. Het voordeel is dat je met allerlei software het gebruik enorm kan vereenvoudigen. Zo wordt de locker om te beginnen al elektronisch vergrendeld, en hoef je dus geen kleine sleuteltjes meer bij te houden. In plaats daarvan ontgrendel je de locker met bijvoorbeeld een code, pasje of elektronische chip. Ook kan de locker gemakkelijk ontgrendeld worden zonder het slot te forceren, indien je toch je code vergeten bent! Met behulp van software zou je ook iets kunnen invoeren waardoor je sneller je locker terugvindt en zo kostbare tijd bespaart.