Machinekracht ter versterking van je mankracht

AGV 2

Tegenwoordig werken veel bedrijven die handelen in grootverpakkingen met AGV machines. Denk hierbij aan een palletmover. Niet alleen kan zo’n machine grotere en zwaardere palletverpakkingen tillen, het is ook efficiënter en duurzamer voor het personeel. Immers hoeft niet alles door mankrachten getild en verplaatst te worden. Het werkt sneller en voorkomt rugklachten bij de werknemers. Dat is de droom van iedere ondernemer die met zware ladingen werkt. De machines versterken dus het personeel en verlichten het werk. Maar waar staat AGV voor en waar is het allemaal geschikt voor?

AGV machines

AGV staat voor ‘Automatic Guided Vehicles’. Deze ‘voertuigen’ zijn geheel geautomatiseerd en functioneren zonder bestuurd te hoeven worden door een werknemer. Niet alleen verplaatsen ze pallets, maar allerlei soorten onderdelen, verpakkingen en materialen. Waar pallettrucks veelal gebaseerd zijn op hetzelfde concept – namelijk, het tillen en verplaatsen van pallets – kunnen AGV volledig op maat gemaakt worden naar de wensen en behoeften van de ondernemer. De machine begint als een concept. Na de technische realisatie kan het echte werk beginnen. Waar eerder personeel af en aan moest lopen en rijden kan nu één machine het werk doen. En dat zonder pauzes te willen nemen. Behalve de onderhoudsbeurt zo nu dan. 

De AGV Palletmover

Nu wordt er eenmaal veel gewerkt met pallets in de handel. Voorkomen dat je een keer een pallet zal moeten verplaatsen kan dus niet. Maar ook op het gebied van palletmovers zijn AGV machines ontwikkeld. Deze kunnen met gemak zware pallets tillen, door krappe ruimtes navigeren, en van punt a naar b brengen. Niet te vergeten: vanuit de arbowet wordt geacht dat personeel alleen met voertuigen zoals palletmovers werkt mits zij daarvoor getraind zijn. Verplicht is het niet, maar wel sterk aangeraden om de veilige werkomgeving als ondernemer te kunnen garanderen. Die tijd en kosten voor het trainen van de medewerkers worden bespaard met de AGV Palletmover.