Je werkplek veiliger maken door middel van een MVK

Je werkplek moet veilig zijn, niet alleen omdat het wettelijk verplicht is, maar ook om ervoor te zorgen dat je werknemers en andere aanwezigen in je pand geen onnodig risico op letsel of gezondheidsklachten lopen. Je moet daarom je bedrijfspand controleren op verschillende vlakken. Wil je iemand laten onderzoeken of je veilig genoeg bent en hier een duidelijk advies voor krijgen? Dan kan je bij G4S gebruik maken van een MVK. De MVK, afgeleid van Middelbaar Veiligheidskundige, is iemand die onderzoek doet naar de veiligheid binnen je organisatie en hier een op maat gemaakt advies over geeft als er punten zijn die verbeterd moeten worden. De MVK draagt meerdere petten tegelijk; die van coördinator, adviseur en stimulator in één. Daarom is het belangrijk dat je een professionele expert deze werkzaamheden laat doen, die ook de juiste papieren tot zijn beschikking heeft. Zo kan je pas een MVK bij G4S zijn als je een diploma Middelbaar Veiligheidskundige bezit, maar ook certificaten hebt op het gebied van systematisch incidentenonderzoek, VCA VOL en gasmeten EX-OX-TOX.

De taken van een MVK

De MVK doet verschillende analyses. Zo kan deze een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) en een Taak Risico Analyse (TRA) voor je opstellen. Verder voert het inspecties uit op het gebied van metingen en controles op het gebied van veilig werken. Uit deze inspecties worden instructies en aanbevelingen gegeven die de veiligheid op de werkvloer moeten verbeteren, waaronder op het gebied van veiligheidsmiddelen en bedrijfshulpverlening. Tot slot is de MVK geschikt om bedrijfsongevallen te analyseren en de kans op herhaling van dit incident te verhelpen. 

Van advies naar actie

Het houdt niet op bij alleen advies geven. De MVK kan ook helpen met het ontwikkelen van trainingen op het gebied van veiligheid. Op basis van de opgestelde rapporten biedt de MVK aan om te helpen met het verbeteren van de risicoveiligheid. Omdat de MVK zelf heeft onderzocht wat er verbeterd moet worden, weet deze ook welke knelpunten er aangepakt moeten worden. Het inzetten van een MVK vanuit G4S is niet alleen handig om een beter overzicht van de veiligheid in je onderneming te hebben, maar is ook de perfecte hulp om deze veiligheid optimaal te krijgen.