Hoe werkt het opvragen van een kenteken?

Iedere auto die in Nederland rijdt, moet geregistreerd worden in het RDW-register. In dit register staat verschillende informatie over de auto zoals de technische en juridische staat van een voertuig. Door een kenteken check te doen krijg je inzicht in de technische gegevens van een voertuig, zoals deze is geregistreerd in het RDW-register.

Een geweldige optie is dat de dagwaarde van een auto gecheckt kan worden. De verschillende waarden die je krijgt, zullen het besluit voor verkoop/koop makkelijker maken. Je krijgt de dagwaarde, wat in lijn staat met de waarde die verzekeringsmaatschappijen hanteren. Ook zie je de nieuwwaarde, zo weet je precies hoe duur een auto was toen het nieuw was. Ook krijg je inzicht in de inruilwaarde van de auto, particuliere verkoop/aankoop prijs, handelsprijs enz. Deze waarden kunnen je indicatie geven over hoeveel je kunt onderhandelen.

De gegevens die het RDW opslaat over een voertuig, ook wel de RDW voertuiggegevens genoemd, zijn publiek beschikbaar. Om deze gegevens te raadplegen heb je het RDW kenteken, ook wel de nummerplaat, van een voertuig nodig. Alleen zo kan je een kenteken check uitvoeren. Dit is dus een vrij simpele manier van onderzoek doen en gegevens krijgen, omdat kentekenplaten vrij makkelijk te achterhalen zijn.

Er zijn heel wat online zoekmachines die dit simpel onderzoek mogelijk maken. Uiteraard kun je grotere details van het voertuig achterhalen, wanneer je bv een chassisnummer hebt. Maar, daarvoor zou je eerst de eigenaar moeten contacten.

De RDW voertuiggegevens vertellen ook of een auto als gestolen is. En dat zou je willen weten, alvorens je een auto koopt. Doe dus een kentekencheck.