Waar je op moet letten als je een zakelijke rekening opent

Een privé rekening werkt net even anders dan een zakelijke rekening. Vaak heb je bij een zakelijke rekening namelijk te maken met transactiegebonden kosten. Daarom is het voor startende ondernemers van belang om geldstromen zo efficiënt mogelijk in te richten. Online transacties zijn bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan contant. Hoe richt je je zakelijke betalingsverkeer efficïent in? En is een goedkope zakelijke rekening altijd de beste keuze?

Zakelijk vs privé

Als je jouw bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK) zal er vaak een zakelijke rekening vereist zijn. Met een zakelijke rekening heb je te maken met transactiegebonden kosten. De verschillen per transactie kunnen per bank verschillen. Iets om in de gaten te houden dus. Sommige banken verlenen een korting aan startende ondernemers. Zo krijgen ze de tijd om hun betalingsverkeer na verloop van tijd efficiënter in te richten.  Andere banken geven juist kortingen aan een vereniging of aan een stichting.

Contant geld

Sommige vormen van ondernemingen hebben nog veel te maken met contant geld. Als je vaak met contant geld werkt, moet je zorgen dat jouw bank voldoende mogelijkheden aanbiedt om dit geld af te storten. Vaak zit daar immers een limiet op. Ook worden er vaak kosten in rekening gebracht wanneer je bedragen afstort of opneemt. Deze kosten verschillen per bank en per afstort methode. De ene bank hanteert gunstigere regels voor het werken met contant geld dan de andere bank.

Betaalautomaat

Contant geld is tegenwoordig schaars. De meeste transacties worden gepleegd met de pin of telefoon. Een betaalautomaat om dergelijke transacties te voorzien is vaak een duur grapje. In sommige gevallen hebben aanbieders een actie om automaten met korting te kopen. Dit is een handige optie om in de gaten te houden als je niet direct een automaat nodig hebt, maar op termijn. Je zou in de eerste periode ook kunnen overwegen een betaalautomaat te huren, tot er een gunstige actie zich voordoet.

Creditcard

Soms wil je naast je bankpas ook beschikken over een creditcard. Bij de meeste banken kan je bij een zakelijke rekening hier in aanmerking voor komen. Het limiet van een creditcard kan je vaak zelf aanpassen. Een bank doet vaak een toetsing op basis van de Bureau Krediet Registratie. In sommige gevallen zal je eerst omzet gemaakt moeten zijn voor een creditcard wordt verstrekt en wordt een creditcard niet direct verleend.   

Zakelijke spaarrekening

Het kan zijn dat je je zakelijke betaalrekening aan je zakelijke spaarrekening wil koppelen. Zo kan je bijvoorbeeld de rekening inzetten om een BTW afdracht te reserveren. Een zakelijke spaarrekening heeft echter vaak een lagere rente dan een privé spaarrekening. Afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt, kun je dus overwegen om geld in plaats van op je zakelijke spaarrekening op je privé rekening te zetten, zoals bij een eenmanszaak. Ook kun je een zzp rekening openen.

Let dus goed op welke services verschillende banken aanbieden, en controleer of dit past bij jouw bedrijfsvoering.