In het bedrijfsleven wordt vaak veel waarde gehecht aan uitstraling, netheid en communicatie. Ten eerste wordt er van je verwacht dat je dit meeneemt in je gedrag en werkhouding. Ten tweede moet je er ook voor zorgen dat je er goed uitziet. En daarmee wordt niet bedoeld naar de sportschool gaan, maar nadenken over wat je ’s ochtends aantrekt naar je werk. (En de vraag of je al dan niet je haar in model gaat brengen. Tip: doe maar wel.) Er zijn een aantal dresscodes die handig zijn om te kennen. 

Business casual

Zoals business casual. Niet al te moeilijk, maar wel netjes genoeg. Deze dresscode is populair op veel kantoren, en ook bij sollicitaties en meetings met klanten. Het is casual, en dat betekent dus niet al te formeel, maar ook niet al te losjes. Als je niet helemaal zeker bent over de setting waar je je in zal bevinden, is dit meestal wel een veilige gok. Voor vrouwen houdt deze dresscode in dat je een blouse of button-down (Het verschil: een blouse heeft geen knopen aan de voorkant. Dit woord wordt dus vaak verkeerd gebruikt!) kunt dragen, op een lange rok of neutrale broek (dus géén jeans). Mannen dragen een overhemd of polo, ook op een neutrale broek. Schoenen zijn hetzelfde, namelijk loafers of boots, en leer is altijd goed. Vermijd in ieder geval sneakers. 

Business professioneel

Dit is wat traditioneler en geschikt voor bedrijven met strenge regels. Deze dresscode is populair in de financiële en politieke sector. Voor vrouwen houdt het in: een nette rok of flanellen broek, met daarboven een nette blouse of button-down en een blazer. Daaronder lage hakken, loafers of nette flats. Voor mannen geldt een dresscode van een donker pak met das. Pakken voor mannen hebben allerlei regels die je zeker even moet checken van tevoren. Gesloten nette schoenen zoals loafers of Oxford zijn hierbij te combineren. 

Business formeel

Deze dresscode wordt speciaal bewaard voor bijzondere gelegenheden. Denk daarbij aan speciale etentjes, benefieten, ceremonies of andere speciale avondevenementen. Vrouwen dragen een donker broekpak of een nette jurk of afhankelijk van de gelegenheid, een galajurk. Schoenen: hakken, loafers, Oxford of formele flats. Mannen mogen bij dit soort gelegenheden een zwart pak dragen, maar een andere donkere kleur mag ook. Bij een zwart pak mogen géén bruine schoenen! Verder lijkt deze stijl heel erg op business professioneel. 

Hiermee kan je voor de meeste werkaangelegenheden wel even vooruit met je outfits. En advies kan je natuurlijk altijd vragen in de winkel bij het passen!